“CITES” NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR?
CITES, 1963 yılında Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) üyelerinin bir toplantısında kabul edilen bir karar sonucunda hazırlanmıştır. Sözleşme metni 3 Mart 1973’te Washington DC Amerika Birleşik Devletleri’nde 80 ülkenin temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda kabul edilmiş ve 1 Temmuz 1975’te yürürlüğe girmiştir. Orijinal metin, İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinde Depoziter hükümete teslim edilmiştir. Ayrıca Çince ve Rusça olarak da mevcuttur.
CITES’in temel ihtiyacı, kaplanlar ve filler gibi önemli tehlike altındaki statülerine ilişkin yaygın bilgilerin varlığıyla belirginleşmektedir. CİTES, yaban hayatı ticaretinin düzenlenmesine ilişkin uluslar arası tartışmanın gündeme gelmeye başladığı 1960’larda oluşturulmuştur. Her yıl, uluslar arası yaban hayatı ticaretinin milyarlarca dolar değerinde olduğu ve yüz milyonlarca bitki ve hayvan örneğini kapsadığı tahmin edilmektedir. Bu ticaret, canlı hayvanlardan gıda ürünlerine, egzotik deri ürünlerinden keresteye kadar geniş bir yelpazede yer almaktadır. Bazı türlerin sömürülme düzeyi yüksektir ve bu da popülâsyonlarının azalmasına ve hatta yok olmasına neden olabilir.
CITES, yabani hayvan ve bitki ticaretinin uluslar arası boyutta olması nedeniyle, belirli türlerin aşırı sömürüsünü önlemek için uluslararası işbirliğini gerektirir. Bugün, ticareti yapılan 40.000’den fazla hayvan ve bitki türünü koruma altına almaktadır. CITES’in tarafları, devletlerin ve bölgesel ekonomik entegrasyon kuruluşlarının gönüllü olarak bağlı kaldığı uluslar arası bir anlaşmadır. CITES£e bağlı kalan devletler “birleşmiş” CITES tarafları olarak bilinir. CİTES in ulusal düzeyde uygulanması için her bir tarafın kendi iç mevzuatını benimsemesi gerekir.
CITES, uzun yılardan beri 184 taraf ülke ile en geniş üyeliğe sahip koruma anlaşmalarından biridir. Bu anlaşma, yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslar arası ticaretini düzenleyerek türlerin devamını sağlamak için önemli bir araçtır.
CITES hükümleri çerçevesinde hayvan derilerinin ihracatında kullanılan belge, CITES e taraf olan ülkelerde çıkarılan ve ticareti yapılan hayvanların türlerine, miktarlarına ve kaynaklarına ilişkin bilgileri içeren bir belgedir. Bu belge, hayvanın koruma statüsünü ve ticaretin sürdürülebilir olup olmadığını belirler.
Hayvan derilerinin ihracatında CITES belgesi şu şekilde verilir:
- İhracatçı, söz konusu hayvan derilerinin ihraç etmeden önce, belgeleri talep etmek için ilgili ülkenin CİTES yönetim otoritesine başvurur.
- İhracatçı, ticaret yapmayı planladığı hayvan derilerinin CITES e tabi olduğunu ve ticaretin yasal ve sürdürülebilir olduğunu kanıtlamak zorundadır.
- CITES yönetim otoritesi, başvuruyu inceleyerek belgelerin verilip verilemeyeceğine karar verir. Eğer başvuru uygun bulunursa, CITES belgesi verilir.
- CITES belgesi, ihracatçının ticaret yapacağı hayvan derilerinin türlerini, miktarlarını ve diğer önemli bilgileri içerir.
- Belgenin verilmesiyle birlikte, ihracatçı belgede belirtilen koşullara ve CITES hükümlerine uymayı kabul eder.
- İhracatçı, belge ile birlikte hayvan derilerini ihracat yapacağı ülkeye gönderir.
Bu süreç, CITES hükümleri altında hayvan derilerinin ticaretinin denetlenmesini sağlar ve sürdürülebilir ticaretin teşvik edilmesini amaçlar.
Kares olarak bizler sürdürülebilir, kanunlara uygun ticareti benimsiyor ve CITES belgeli ithalat yapıyoruz.
Bu yazı aşağıdaki CITES in orijinal web sitesinden alıtıdır.
https://cites.org/eng/disc/what.php